Onhan tämä vieläkin perin kummallista aikaa – ihmiset kun ryhtyivät ilmastotalkoisiin oikein kunnolla ja tosissaan, niin kuinka sitten kävikään – lämpöpumput loppuivat ja uusia saadaan odotella kuukausitolkulla. Laitetoimittajilla riittää haasteita komponentti- ja raaka-ainepulan kanssa.

Asennusliikkeen näkökulmasta tilanne on pahin ilmavesilämpöpumppujen ja etenkin maalämpöpumppujen kohdalla. Kun öljylämmityksestä luovutaan, on uusi lämmityslaite lähes poikkeuksetta jompi kumpi. Lämpöpumppujen kysyntä on suurinta koskaan. Vielä kun valtio tukee fossiilisista eli uusiutumattomista energianlähteistä (kuten öljystä) luopumista myöntämällä erilaisia avustuksia, eivät lämpöpumppujen kysyntä ja tarjonta kohtaa.

Melko mahdottoman tilanteesta tekee sekin, että suuntaa antaviakaan toimitusaikoja ei pystytä antamaan. Tällä hetkellä asiakkaat odottavat vuoroaan jonossa ja ymmärrettävästi kärsivällisyyttä koetellaan. Se on kuitenkin varmaa, että kaikki tulevat uuden energiatehokkaan ja ympäristöystävällisen lämmityslaitteen saamaan, ennemmin tai myöhemmin. Näin uuden vuoden alkajaisiksi ovat toimitukset hiljalleen käynnistymässä, vielä ei voida hurrata, korkeintaan helpotuksesta huokaista, kun jotakin alkaa tapahtua.

Mutta mitä voisi tehdä lämpöpumppua odotellessa? Jos koti kaipaa muuta remonttia, niin siihen kannattaa ryhtyä nyt. Yksi hyvä syy on, että pankit myöntävät edullisia remonttilainoja ja kun remontti yltää ns. rakenteisiin saakka (esim. putkiremontti) on vakuudellisen remonttilainan korko lähellä asuntolainan koron tasoa, tällä hetkellä siis hyvin edullinen.

Myös kaikki pienemmät huolto- ja korjaustyöt kannattaa teettää nyt, sillä kun pumppuja taas saadaan, alkaa niiden ympärillä aikamoinen pöhinä.

Vielä muistutus kotitalousvähennyksestä: Tavanomaisten remonttitöiden (kuten putki-, ikkuna-, katto- yms. remontit) kotitalousvähennys säilyy vuonna 2022 ennallaan ollen 40 % yritykselle maksetusta työkorvauksesta. Öljylämmityksestä luopujien kotitalousvähennys on 60 % yritykselle maksetusta työkorvauksesta ajalla 2022-2027, silloin kuin muita avustuksia ei ole haettu/saatu. Myös vähennyksen henkilökohtainen enimmäismäärä on näille töille 3.500 eur, kun muille remonteille se on 2.250 eur.

Tästä se taas lähtee – hyvää uutta vuotta!

Puh. (03) 2399 0000, europutki@europutki.fi

Jaa: