Mikä on ilma-vesilämpö?
Ilma on täynnä auringon uusiutuvaa energiaa. Ilma-vesilämpöpumpuissa kuumennetaan lämmitysvettä, joka johdetaan talon patteri- tai lattialämmitykseen tasaisen ja miellyttävän lämpötilan saamiseksi.
Miten ilma-vesilämpöpumppu toimii?
Energian keräämiseksi ilmasta tarvitaan ilmaa kylmempää kylmäainetta, johon lämpö siirtyy. Näin tapahtuu lämpöpumpussa, joka ilmavesilämmityksessä on siirretty ulos. Samassa ulkoyksikössä kompressori puristaa energian kasaan, jolloin lämpötila nousee riittävän korkealle lämmittämään lämmitysvettä. Lämpö tuodaan sisälle usein lämpöpumpun sisäisellä kylmäaineella, jolloin lämpöpumpun kylmäpiiri lopullisesti kootaan asennuspaikalla. Mutta yhtä usein lämmitysvesi lämmitetään valmiiksi ulkoyksikössä, jolloin asennuspaikalla ei tehdä kylmäainetöitä.
Vaikka lämpöpumppu on ulkotiloissa, järjestelmän sydän on sisällä; järjestelmää ohjataan sisäyksiköstä, johon usein on liitetty myös lämpimän käyttöveden varaaja ja lämmityksen jakoon tarvittavia osia. Sisällä on myös ilma-vesilämmityksen tarvitsema lisälämpö, sillä kovilla pakkasilla ilma-vesilämpöpumppu tarvitsee muuta lämmitystä tuekseen ja lämpöpumpusta riippuen yli 20 tai 25 asteen pakkasissa lämpöpumppu pysähtyy kokonaan. Lämmitystä kokonaan uusittaessa lisälämpö on yleensä sähköinen. Silloin, kun ilma-vesilämpöpumppu asennetaan energiansäästäjäksi öljylämmityksen rinnalle, öljykattila jää varmistamaan kovimpien pakkasten lämmönsaannin.
Mihin ilma-vesilämpö sopii?
Ilma-vesilämpö sopii hyvin korjausrakentamiseen pientaloista isoihin kiinteistöihin. Erityisen suositeltava ilma-vesilämpöpumppu on kohteissa, joissa tontille ei voi asentaa tai ei haluta maalämmön vaatimaa lämmönkeruuputkistoa tai porakaivoa. Erityisen hyvin ilma-vesilämpöpumppu sopii taloon, jossa olemassa oleva lämmitys halutaan säilyttää, mutta samalla lämmityskuluja halutaan pienentää merkittävästi ja helposti. Ainoa edellytys on, että lämmitys on vesikiertoinen, yleensä patteri- tai lattialämmitys.
Ilma-vesilämpöpumpun käytössä on huomioitava sen asennuspaikka. Tuulinen paikka heikentää sen toimintaa. Laitteen edessä on oltava vapaata tilaa, jotta suorituskyky ei heikkene ja lähellä on sijaittava kondenssivedelle sadevesikaivo tms. Laitteen sijoitus on siten valittava tarkoin.
Ulkoyksikkö pitää ääntä käytössä, joten sitä ei suositella asennettavaksi makuuhuoneiden läheisyyteen. Eri laitteiden äänekkyydessä on merkittäviä eroja, joten laitteen valinnalla on yhtä merkittävä vaikutus kuin asennuspaikan valinnalla. Hyvä tiedon lähde on energiamerkintä, jossa kerrotaan laitteen äänitasosta.
Koska ilma-vesilämpöpumppu ei tuota ääripakkasissa lämpöä, tarvitaan toinen lämmönlähde, jonka on kyettävä tuolloin pitämään rakennus lämpimänä. Korjausrakentamisessa se voi olla vanha, käyttöön jätettävä lämmitys, joka jatkossa lämmittää käyttövettä, jotta lämmitys on toimintavalmis, kun kovimmat pakkaset saapuvat. Jos vanhaa järjestelmää ei kuitenkaan haluta jättää enää käyttöön, on mm. Niben ilma-vesilämpötuotepaketeissa sähköinen lisälämpö valmiiksi mukana.
Suurin osa ilma-vesilämpöpumpuista kykenee tuottamaan lämmityksen lisäksi sisätilojen viilennyksen.
Paljonko ilma-vesilämpöpumppu maksaa?
Ilma-vesilämpöpumpun hinta esim. öljylämmityksen tilalle avaimet käteen toimitettuna on yleensä n. 15-18.000 euroa, jonka työn osuutta verotuksen kotitalousvähennys pienentää. Hintaan vaikuttavat luonnollisesti paitsi suorituskyky niin myös muut ominaisuudet. Premium- tason ilma-vesilämpöpumppu (esim. Nibe Polar) saavuttaa parhaimmillaan jopa maalämpöjärjestelmän energiatehokkuuden.
Ilma-vesilämpöpumpun hankinta on helppoa ja asennus nopeaa. Pihalla ei tarvitse kaivaa muuta kuin tukeva alusta ulkoyksikölle ja näin ilma-vesilämpöpumppujärjestelmän hankintakustannus pysyy kohtuullisena ja päästään nopeasti alemmilla energiakustannuksilla säästöihin. Rakennus- tai toimenpidelupavaatimus on vielä vähän kirjavaa, kaikki kunnat eivät sitä vaadi mutta asia kannatta aina tarkistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta.
Hanakat-rahoituksen avulla voit maksaa kotisi tärkeät remontit sinulle sopivissa kuukausierissä.
Kotitalousvähennystä voit saada jopa 2.250 eur vuodessa, puolison kanssa yhdessä 4.500 euroa.