Valitse ympäristö­ystävällinen ja energiatehokas lämmitysmuoto.




Lämmityslaitevalinnat vaikuttavat suuresti energiankulutukseen, käyttökustannuksiin ja asumismukavuuteen. Myös vaikutukset ympäristölle ovat merkittäviä.

Kun alat miettiä lämmitysremonttia, niin ota yhteyttä ammattilaiseen, suunnitellaan yhdessä paras ratkaisu sinun kohteeseesi. Remontin voi hyvin tehdä myös lämmityskaudella, tarvittaessa se voidaan hoitaa siten, että lämmitys on poikki vain yhtenä päivänä. Remontti kokonaisuudessaan kestää yleensä 2-3 päivää lämmitysmuodosta ja remontin laajuudesta riippuen. Jos samalla uusitaan myös lämpöjohdot ja patterit, niin viikkoon on hyvä varautua. Evakkoon ei tarvitse lähteä, talossa voi asua koko ajan – ellei sitten halua ajoittaa esim. lomamatkaa remontin ajankohtaan, kuten moni tekee. Ja palata sitten remontoituun kotiin. 

Hanakat-rahoituksen avulla voit maksaa kotisi tärkeät remontit sinulle sopivissa erissä.

Kotitalousvähennystä voit saada jopa 2.250 euroa vuodessa, puolison kanssa yhdessä 4.500 euroa.

Maalämpö

Mitä on maalämpö?

Maalämpö on puhdasta auringon lämpöenergiaa. Maassa ja kalliossa lämpöä on niin paljon, että se ei järkevästi mitoitettuna lopu edes talvella. Näin uusiutuvaa energiaa on saatavissa aina tarvittaessa myös Suomen vaativassa ilmastossa.

Maalämpö on tehokasta ja ympäristöystävällistä energiaa, jonka keräämiseen tarvitaan vain noin neljännes sähköä koko lämmitysenergiasta. Lähes nollapäästöinen asuminen ei vaadi mukavuudesta tinkimistä eikä ole kallista. Maalämpö onkin kaikkein energiatehokkain lämmitys, etenkin talvella.

Miten maalämpö toimii?

Maan ja kallion lämpötila jonkin verran maan pintaa syvemmällä, on Suomessa nollan ja kahdeksan asteen välillä. Jotta siitä saadaan kerättyä energiaa, pitää maahan pumpata suljetussa putkessa maata tai kalliota kylmempää nestettä, keruunestettä. Neste lämpenee ennen kuin se nousee takaisin maalämpöpumpulle. Lämpöpumpussa nesteestä otetaan lämpöä talteen, sitten se pumpataan takaisin maahan keräämään uudelleen maan lämpöä.

Lämpöpumpun viilentäessä keruunesteen, siitä poistetun energian lämpötilaa voidaan kohottaa puristamalla lämmityksen tai lämpimän käyttöveden tarvitsemaan lämpötilaan. Tähän käytetään kompressoria, jota käytetään sähköllä. Kulutettu sähkö ei mene harakoille vaan se muuntuu maalämmön rinnalle osaksi lämmitystä.

Mihin maalämpö sopii?

Maalämpö on monipuolinen ja se sopii erittäin hyvin myös korjausrakentamiseen, kunhan lämmönjako on vesikiertoinen, kuten patteri- tai lattialämmityksessä. Maalämpö sopii niin pieniin kuin isoihin rakennuksiin; maalämmön loistava energiatehokkuus kattaa jopa alle kymmenessä vuodessa normaalikokoisessa omakotitalossa muita lämmitystapoja hieman korkeamman hankintahinnan. Maalämpöpumppuja käytetään nykyisin paljon myös isoissa kiinteistöissä ja teollisuudessa keräämään ja kierrättämään hukkalämpöä, esimerkiksi poistoilman lämpöä.

Maalämpö on vaivaton käyttäjälleen, lisäksi maalämpöön saadaan liitettyä kaikkein energiatehokkain viilennys, ns. maaviileä, joka voidaan toteuttaa puhallinkonvektorilla.

Maalämpökaivon poraus tai maapiirin asennus

Maalämmön energia kerätään nimensä mukaisesti maasta. Se voidaan kerätä putkistossa, joka on upotettu maahan noin puolentoista metrin syvyyteen. Mutta koska harvoin tontilla on tilaa riittävälle maaputkistolle, useimmin lämpö kerätään porattavasta energiakaivosta. Onneksi Suomen kallioperä sopii poraukseen erittäin hyvin, sen kyky siirtää lämpöä on hyvä ja kallio on lähellä maan pintaa.

Nykyaikaisella poraustekniikalla ja –kalustolla kaivon teko on nopeaa ja porausjätteet viedään pois saman tien. Porauspäivänä voidaan jo tehdä mm. vanhan järjestelmän purkutyöt ja uuden maalämpöpumpun asennukseen päästään viimeistään seuraavana päivänä. Remontti voidaan hyvin tehdä myös lämmityskaudella, lämpökatko on niin lyhyt, että sitä tuskin huomaa.

Mitä maalämpö maksaa?

Maalämmön hinta avaimet käteen -toimitettuna on yleensä n. 22-29.000 euroa, jota verotuksen kotitalousvähennys pienentää huomattavastikin. Hintaan vaikuttavat energiakaivon syvyys ja valittu lämpöpumppu. Hankintakustannuksen jälkeen energiatehokkuus pitää lämmityskulut alhaisina. Niin alhaisina, että hankintahinta katetaan jopa alle kymmenessä vuodessa. 

Kun harkitset maalämpöön siirtymistä, ota yhteyttä ammattilaiseen, suunnitellaan ja mitoitetaan juuri sinun kohteessasi optimaalisesti toimiva järjestelmä. Selvitämme porausmahdollisuudet ja tarvittaessa autamme myös toimenpideluvan hakemisessa, sillä energiakaivon poraus vaatii rakennusvalvonnan luvan. 

Hanakat-rahoituksen avulla voit maksaa kotisi tärkeät remontit sinulle sopivissa kuukausierissä.

Kotitalousvähennystä voit saada jopa 2.250 euroa vuodessa ja puolison kanssa 4.500 euroa.

Ilma-vesilämpö

Mikä on ilma-vesilämpö?

Ilma on täynnä auringon uusiutuvaa energiaa. Ilma-vesilämpöpumpuissa kuumennetaan lämmitysvettä, joka johdetaan talon patteri- tai lattialämmitykseen tasaisen ja miellyttävän lämpötilan saamiseksi. 

Miten ilma-vesilämpöpumppu toimii?

Energian keräämiseksi ilmasta tarvitaan ilmaa kylmempää kylmäainetta, johon lämpö siirtyy. Näin tapahtuu lämpöpumpussa, joka ilmavesilämmityksessä on siirretty ulos. Samassa ulkoyksikössä kompressori puristaa energian kasaan, jolloin lämpötila nousee riittävän korkealle lämmittämään lämmitysvettä. Lämpö tuodaan sisälle usein lämpöpumpun sisäisellä kylmäaineella, jolloin lämpöpumpun kylmäpiiri lopullisesti kootaan asennuspaikalla. Mutta yhtä usein lämmitysvesi lämmitetään valmiiksi ulkoyksikössä, jolloin asennuspaikalla ei tehdä kylmäainetöitä.

Vaikka lämpöpumppu on ulkotiloissa, järjestelmän sydän on sisällä; järjestelmää ohjataan sisäyksiköstä, johon usein on liitetty myös lämpimän käyttöveden varaaja ja lämmityksen jakoon tarvittavia osia. Sisällä on myös ilma-vesilämmityksen tarvitsema lisälämpö, sillä kovilla pakkasilla ilma-vesilämpöpumppu tarvitsee muuta lämmitystä tuekseen ja lämpöpumpusta riippuen yli 20 tai 25 asteen pakkasissa lämpöpumppu pysähtyy kokonaan. Lämmitystä kokonaan uusittaessa lisälämpö on yleensä sähköinen. Silloin, kun ilma-vesilämpöpumppu asennetaan energiansäästäjäksi öljylämmityksen rinnalle, öljykattila jää varmistamaan kovimpien pakkasten lämmönsaannin.

Mihin ilma-vesilämpö sopii?

Ilma-vesilämpö sopii hyvin korjausrakentamiseen pientaloista isoihin kiinteistöihin. Erityisen suositeltava ilma-vesilämpöpumppu on kohteissa, joissa tontille ei voi asentaa tai ei haluta maalämmön vaatimaa lämmönkeruuputkistoa tai porakaivoa. Erityisen hyvin ilma-vesilämpöpumppu sopii taloon, jossa olemassa oleva lämmitys halutaan säilyttää, mutta samalla lämmityskuluja halutaan pienentää merkittävästi ja helposti. Ainoa edellytys on, että lämmitys on vesikiertoinen, yleensä patteri- tai lattialämmitys.

Ilma-vesilämpöpumpun käytössä on huomioitava sen asennuspaikka. Tuulinen paikka heikentää sen toimintaa. Laitteen edessä on oltava vapaata tilaa, jotta suorituskyky ei heikkene ja lähellä on sijaittava kondenssivedelle sadevesikaivo tms. Laitteen sijoitus on siten valittava tarkoin.

Ulkoyksikkö pitää ääntä käytössä, joten sitä ei suositella asennettavaksi makuuhuoneiden läheisyyteen. Eri laitteiden äänekkyydessä on merkittäviä eroja, joten laitteen valinnalla on yhtä merkittävä vaikutus kuin asennuspaikan valinnalla. Hyvä tiedon lähde on energiamerkintä, jossa kerrotaan laitteen äänitasosta.

Koska ilma-vesilämpöpumppu ei tuota ääripakkasissa lämpöä, tarvitaan toinen lämmönlähde, jonka on kyettävä tuolloin pitämään rakennus lämpimänä. Korjausrakentamisessa se voi olla vanha, käyttöön jätettävä lämmitys, joka jatkossa lämmittää käyttövettä, jotta lämmitys on toimintavalmis, kun kovimmat pakkaset saapuvat. Jos vanhaa järjestelmää ei kuitenkaan haluta jättää enää käyttöön, on mm. Niben ilma-vesilämpötuotepaketeissa sähköinen lisälämpö valmiiksi mukana.

Suurin osa ilma-vesilämpöpumpuista kykenee tuottamaan lämmityksen lisäksi sisätilojen viilennyksen.

Paljonko ilma-vesilämpöpumppu maksaa?

Ilma-vesilämpöpumpun hinta esim. öljylämmityksen tilalle avaimet käteen toimitettuna on yleensä n. 15-18.000 euroa, jonka työn osuutta verotuksen kotitalousvähennys pienentää. Hintaan vaikuttavat luonnollisesti paitsi suorituskyky niin myös muut ominaisuudet. Premium- tason ilma-vesilämpöpumppu (esim. Nibe Polar) saavuttaa parhaimmillaan jopa maalämpöjärjestelmän energiatehokkuuden.

Ilma-vesilämpöpumpun hankinta on helppoa ja asennus nopeaa. Pihalla ei tarvitse kaivaa muuta kuin tukeva alusta ulkoyksikölle ja näin  ilma-vesilämpöpumppujärjestelmän hankintakustannus pysyy kohtuullisena ja päästään nopeasti alemmilla energiakustannuksilla  säästöihin. Rakennus- tai toimenpidelupavaatimus on vielä vähän kirjavaa, kaikki kunnat eivät sitä vaadi mutta asia kannatta aina tarkistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta. 

Hanakat-rahoituksen avulla voit maksaa kotisi tärkeät remontit sinulle sopivissa kuukausierissä.

Kotitalousvähennystä voit saada jopa 2.250 eur vuodessa, puolison kanssa yhdessä 4.500 euroa.

Kaukolämpö

Miten kaukolämpö toimii?

Kaukolämpöä tuotetaan lämpöä ja sähköä tuottavissa voimalaitoksissa ja lämpökeskuksissa. Lämpö siirretään käyttäjille kaukolämpöverkossa kiertävän kuuman veden avulla. Kaukolämpö sopii tiheästi rakennetulla alueella sijaitseviin pientaloihin, joiden alueelle on rakennettu kaukolämpöverkosto. Se on vaivaton lämmitysmuoto eikä vaadi juurikaan huoltoa.

Käytännössä kaukolämpö on puhdasta, kuumaa vettä, joka kiertää suljetussa kaksiputkisessa (meno- ja paluujohto) kaukolämpöverkossa voimalaitokselta tai lämpökeskukselta asiakkaiden lämmönjakokeskukseen ja takaisin.

Kaukolämpövesi lämmittää lämmönjakokeskuksissa virtaavan kiinteistön lämmitysverkon veden sekä lämpimän käyttöveden. Lämmönvaihtimet erottavat vesijärjestelmät toisistaan, joten ne eivät sekoitu keskenään. Kaukolämpöveden lämpötila vaihtelee sään mukaan. Alimmillaan se on kesällä, jolloin lämpöä tarvitaan pääasiassa vain käyttöveden lämmittämiseen. 

Pientalon lämmönjakokeskus on tehdasvalmisteinen kokonaisuus, johon kuuluu lämmönsiirtimien lisäksi säätölaitteet, kiertovesipumput, paisunta- ja varolaitteet, mittarit ja sulkuventtiilit.

Kaukolämpöä käyttävän asukkaan ei tarvitse olla huolissaan käyttöveden riittävyydestä, koska erillistä lämminvesivaraajaa ei tarvita. Lämmönjakotapana voidaan käyttää patteri- tai lattialämmitystä.

Paljonko lämmönjakokeskuksen uusiminen maksaa?

Pientalon lämmönjakokeskuksen uusiminen kestää 1-2 päivää ja hinta on yleensä alle 6.000 euroa.

Aina vian ilmestyessä ei välttämättä tarvitse uusia koko laitetta, vika voi löytyä jostakin laitteen osasta, esim. kiertovesipumpusta tai säätölaitteesta. Ammattilainen osaa kertoa mitä missäkin tilanteessa kannattaa tehdä.

Hanakat-rahoituksen avulla voit maksaa kotisi tärkeät remontin sinulle sopivissa kuukausierissä.

Kotitalousvähennystä voit saada jopa 2.250 euroa vuodessa, puolison kanssa yhdessä 4.500 eur.

Ilmalämmitys

Miten ilmalämmitys toimii?

Ilmalämmitys yhdistää ilmanvaihdon ja lämmönjakojärjestelmän. Varsinkin 70-luvun taloissa ilmalämmitystä on käytetty melko yleisesti. Valmet Kotilämpö -järjestelmä löytyy monesta ilmalämmitystalosta. Järjestelmä toimii siten, että ilmalämmityskoneen sisällä oleva nestepatteri lämmittää kiertoilmapuhaltimen laitteen läheisyydestä ottaman ilman. Puhallin puhaltaa lämmitetyn ilman ikkunoiden alla olevista säleiköistä huoneisiin. Järjestelmään kuului myös ilmanvaihto-osan lämmön talteenotto, jossa ulkoa tuleva raitis ilma lämmitettiin kosteista tiloista poistetulla lämpimällä ilmalla, joka sitten jaettiin kiertoilman mukana koko asuntoon.

Mm. vanha Valmet ilmalämmityskone voidaan korvata uudella kotimaisella Vallox Aito Kotilämpökoneella, joka voidaan asentaa vanhan tilalle ilman suuria kanaviston muutostöitä. Kaikki Vallox Aito Kotilämpökoneen puhaltimet ovat energiatehokkaita tasavirtapuhaltimia, joiden sähkönkulutus on vain noin puolet vanhoihin vaihtovirtapuhaltimin varustettuihin ilmalämmityskoneisiin verrattuna.

Paljonko ilmalämmityskoneen uusiminen maksaa?

Vallox Aito Kotilämpökone ja säädinkupu avaimet käteen toimitettuna maksaa n. 10.000 euroa, riippuen siitä kuinka paljon putkistomuutoksia vaaditaan.

Hanakat-rahoituksen avulla voit maksaa kotisi tärkeät remontit sinulle sopivissa kuukausierissä.

Kotitalousvähennystä voit saada jopa 2.250 euroa vuodessa, puolison kanssa yhdessä 4.500 euroa.

 

Poistoilmalämpöpumppu

Mitä poistoilmalämpö on?

Jotta taloon saadaan raikasta ilmaa, pitää ”käytetty” ilma, poisto-ilma, puhaltaa ulos. Poistoilman mukana siirtyy aimo annos lämpöä, joka kannattaa kerätä talteen, ennen kuin se katoaa ulos harakoille. Uusissa taloissa ulos puhallettavan poistoilman lämpöä siirretään LTO-laitteen kennostolla lämmittämään sisälle tulevaa raitista ilmaa. Lämpöpumpulla lämpöä saadaan kerättyä aktiivisesti, kennostoa tehokkaammin, jolloin sitä voidaan siirtää tuloilman lämmittämisen lisäksi lämpimään käyttöveteen ja tilojen lämmitykseen. Poistoilmalämpöpumppu onkin kodin lämmityksen monitoimikone, joka on saatu pakattua kompaktiin kokonaisuuteen.

Uusimmat, invertteriohjatut poistoilmalämpöpumput ovat niin tehokkaita, että ulos puhallettava ilma on selvästi pakkasella vaikka ulkona on lämpöasteita.

Miten poistoilmalämpöpumppu toimii?

Poistoilmalämpöpumpun keräämä lämpö siirretään lämpimään käyttöveteen ja lämmitysveteen, joka ohjataan patteri-, lattia- tai ilmalämmitykseen ja erillisen lämmittimen avulla tuloilman lämmittämiseen. Lämpöpumppu tuo taloon miellyttävän sisäilman hoitamalla ilmanvaihdon. Kesäöisin laitteen voi ohjata puhaltamaan sisätiloihin yön viilentämää ilmaa. 

Mihin poistoilmalämpöpumppu sopii?

Poistoilmalämpöpumppu sopii ennen kaikkea uusiin asuinrakennuksiin, sillä nykyisin niihin suunnitellaan myös poistoilmalämpöpumpulle sopiva ilmanvaihtokanavisto. Luonnollisesti vanha poistoilmalämpöpumppu on vaihdettavissa uuteen, usein ilman ilmanvaihtomuutoksia. 

Nykyaikaiset uudisrakennukset ovat lähes poikkeuksetta energiatehokkaita, jolloin poistoilmalämpöpumppu on mitä sopivin lämmityksen ja ilmanvaihdon tuottaja, aina noin 200 neliön kokoon saakka. Koska laite ei tarvitse energian keruuputkistoa eikä se aiheuta naapureita häiritsevää ääntä, laite sopii erityisen hyvin nykyisille pienille kaupunkitonteille ja rivitaloasuntoihin.

Mitä poistoilmalämpöpumppu maksaa?

Poistoilmalämpöpumpun hinta avaimet käteen –toimitettuna on alk. 10.000 eur. Perinteisesti poistoilmalämpöpumppu on ollut melko pienitehoinen, edullinen laite, jonka pienet hankinta- ja asennuskulut sopivat erityisen hyvin pieniin asuntoihin, joissa lämmityskulut ovat luonnostaan pieniä ja lämpöpumpulla selvästi sähkölämmitystä alhaisempia. Keskikokoisissa ja sitä suuremmissa taloissa lämmitystarpeen noustessa, lämpöpumpun tehokkuus on ratkaiseva, joten uusimman teknologian invertterikäyttöiset poistoilmalämpöpumput ovat oikea valinta. Oikealla laitevalinnalla talon koko ja lämmitystarve huomioiden poistoilmalämmitys on kokonaiskustannuksissa kilpailukykyinen maalämmön kanssa.

Hanakat-rahoituksen avulla voit maksaa kotisi tärkeät remontit sinulle sopivissa kuukausierissä.

Kotitalousvähennystä voit saada jopa 2.250 euroa vuodessa, puolison kanssa yhdessä 4.500 euroa.