Tuli vähän raflaava otsikko, ehkä emme pysty ilmastonmuutosta enää pysäyttämään mutta hidastamaan pystymme!

Jokainen voi omassa henkilökohtaisessa elämässään, ruokakorin valinnoista lähtien, tehdä joka päivä monta, pientä, mutta silti merkityksellistä ilmastotekoa. 

Lämmitysjärjestelmän päivittäminen on jo isompi ilmastoteko.

Maalämpö tai ilma-vesilämpö esim. öljylämmityksen tilalle on todellinen ekoteko, lisäksi se tuo myös säästöä lämmityskuluihin, käyttömukavuudesta puhumattakaan. 

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää energia-avustuksia rakennuksen energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020-2022.

Lisätietoa löytyy Aran sivuilta:

https://www.ara.fi/fi-FI/Lainat_ja_avustukset/Energiaavustus

Entä miltä tuntuisi huonelämpötilan laskeminen asteella tai parilla? Kun sen tekee vaiheittain, niin siihen kyllä tottuu ja jälleen luonto ja kukkaro kiittävät. 

Uudenaikaiset, automaattiset lämmönsäätöjärjestelmät ovat oiva apu hoitamaan säädöt kohdilleen ja pitämään huonelämpötilan tasaisena.

Myös veden käytön vähentäminen on ilmastoteko. 

Tiesitkö, että nelihenkisessä perheessä käytetään hanoja keskimäärin 200 kertaa päivässä.

Suomessa vielä riittää kaikille puhdasta vettä mutta maapallon vesivarannot ovat rajalliset. Ja lopulta aina hanasta valutettu puhdas vesi päätyy viemäriin ja jätevesien kuljettaminen ja puhdistaminen vievät paljon energiaa.

Muuttamalla veden käyttötapoja voi jo saada merkittävää säästöä aikaan, niin omalle kukkarolle kuin ympäristölle, tässä muutama vinkki:

  • lyhennä suihkussa peseytymisaikaa
  • vältä veden turhaa juoksuttamissa (esim. hampaita pestessä)
  • käytä pesukoneita vain täysinä ja käytä vähän vettä kuluttavia pesuohjelmia
  • koneita ja vesijohtokalusteita hankkiessasi kiinnitä huomiota energiankulutukseen

Nykyiset hanat ja wc-istuimet ovat jo itsessään vettä säästäviä. Wc-istuimien kaksoishuuhtelumäärät ja hanojen virtaamansäästötoiminnot ovat omiaan auttamaan vedenkulutuksen vähentämisessä.

Vastuullinen kulutus on ilmastoteko.

Kun valitsemme laadukkaita, pitkän elinkaaren tuotteita, joita voidaan tarvittaessa myös huoltaa ja korjata, teemme myös ympäristön kannalta järkeviä valintoja. Bonuksena tulee vielä tuotekehitys, jota vastuulliset valmistajat herkeämättä tekevät, eli kehittävät koko ajan energiataloudellisempia tuotteita ja ratkaisuja.

Ei jäädä tuleen makaamaan vaan tehdään yhdessä hyviä valintoja ja siten isoja ilmastotekoja. Meidän kaikkien ja tulevien sukupolvien hyväksi.

Jaa: