Virtasen Pertti oli seurannut ilma-vesilämpöpumppujen kehitystä pitkään ennen kuin sellainen asennettiin omaan kotiin. Tarkan taustatyön ansiosta päätös lämmitysjärjestelmän päivittämisestä öljystä ilma-vesilämpöön oli lopulta helppo tehdä.

Virtasten vuonna 1990 rakennuttama omakotitalo Nokialla ehti lämmetä 30 vuotta öljyllä. Suojaisassa etelärinteessä sijaitsevan talon öljynkulutus oli varsin maltillinen, vain noin 1 000 litraa vuodessa. Virtanen kertoo kuitenkin seuranneensa ilma-vesilämpöpumppujen kehitystä jo vuosia, sillä tiedossa oli, että alkuperäinen lämmitysjärjestelmä pitäisi jossain vaiheessa uusia.

”Öljylämmitys alkoi tulla elinkaarensa päähän, joten jatkuvasti sai olla varpaillaan, että koska tapahtuu jotain. Kun tarjolle tuli energia-avustus, päätin, että nyt on oikea aika vaihtaa”, hän kertoo.

Tavoitteena oli löytää öljylämmitykselle taloudellinen, siisti, vaivaton ja toimintavarma korvaaja. Virtasen mukaan ilma-vesilämpöpumppu oli hyvin selkeä valinta, koska maalämpö karsiutui vaihtoehtona pois poraustöiden ja hintansa vuoksi: poraukset olisivat olleet tontilla hankalasti toteuttavissa ja hankintakustannukset nousseet selvästi ilma-vesilämpöä korkeammiksi.

Ekologisuus, edullisuus ja etäohjattavuus houkuttavat monia. Öljylämmityksen aikakausi päättyi Pertti Virtasen kodissa joulukuussa 2020, kun öljykattilan ja -säiliön tilalle asennettiin avaimet käteen -periaatteella NIBE Split Box -ilma-vesilämpöpumppujärjestelmä. NIBEn tuotteisiin Virtanen tutustui lähemmin paikallisen marketin pihalla järjestetyssä esittelytilaisuudessa, jossa hän myös sopi Europutken lämpöpumppuasiantuntija Sami Kalliosalon kanssa katselmusajasta.

Pohjatietojen kartoittamisen jälkeen Virtaselle laadittiin uudesta lämmitysjärjestelmästä mitoitus ja tarjous. Vanhan öljylämmityslaitteiston purkaminen ja poisvienti sekä uuden ilma-vesilämpöjärjestelmän asennus, kytkennät ja käytönopastus hoituivat sujuvasti kahdessa päivässä. Vesikiertoiset patterit olivat edelleen hyvässä kunnossa, joten niitä ei tarvinnut vaihtaa.

”Vastaavia ilma-vesilämpöpumppuasennuksia tehdään tällä hetkellä ihan jatkuvasti. Öljylämmitykseen verrattuna ilma-vesilämpöjärjestelmä on hyvin ekologinen, siisti ja huoleton. Laitteistoa on tarvittaessa myös helppo etäohjata ja -valvoa älypuhelimen tai tietokoneen kautta”, Kalliosalo kertoo.

NIBEn myydyimpiin laitteistoihin lukeutuvan Split Boxin uusi S-sarjan sisäyksikkö myös mahdollistaa laajan liitettävyyden, minkä ansiosta kehittyvää älyteknologiaa voidaan hyödyntää joustavasti osana kodin lämmitysjärjestelmää sekä nyt että tulevaisuudessa.

FAKTAT:

• Nokialla Kehon alueella sijaitseva vuonna 1990 valmistunut omakotitalo, jossa on 124 asuinneliötä.
• Öljylämmitys korvattiin joulukuussa 2020 NIBE Split Box -ilma-vesilämpöpumppujärjestelmällä, jossa on 8 kW:n ulkoyksikkö NIBE AMS 10 ja S-sarjan sisäyksikkö VVM S320.
• Uusi järjestelmä vastaa sekä talon lämmityksestä että lämpimän käyttöveden tuotosta. Integroitu sähkövastus huolehtii lämmöntuotannosta kovimpina pakkashuippuina.
• Lämmitysremontti maksoi 12 500 euroa, josta valtion energia-avustus hyvitti 4 000 euroa. Lämmityskulujen odotetaan laskevan noin neljänneksellä, sillä aiempi öljynkulutus talossa oli vain 900–1 200 litraa vuodessa.

Tee Sinäkin hyvä työ itsesi ja ympäristön hyväksi – siirry lämmityksen nykyaikaan.

Soita Samille, p. (03) 2399 0000 tai lähetä viestiä europutki@europutki.fi

 

Jaa: